
 

 

Reporting Theft or Loss of Dangerous Drugs and Drug Documents 

 

Updated 12/21/2023 

OAC 4729:5-3-02 and 4729:6-3-02 require all terminal distributors and drug distributors 

(manufacturers, wholesalers, third-party logistics providers, repackagers, and outsourcing 

facilities) to report theft or significant loss of dangerous drugs (controlled and non-controlled 

prescription drugs) and drug documents via the Board’s online portal. A guidance document 

for submitting information through the portal is available here: 

www.pharmacy.ohio.gov/reportTL. 

 

For more information on the implementation of these rules, please review the following 

frequently asked questions and the rule text included at the end of this document.   

 

Should you need any additional assistance, please do not hesitate to contact the Board.  The 

most expedient way to have your questions answered will be to e-mail the Board office by 

visiting: www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx. Be sure to select "Compliance/ Enforcement 

Information" as your subject line. 

 

 

Q1) When am I required to report a theft or significant loss of dangerous drugs? 

 

OAC 4729:5-3-02 and 4729:6-3-02 require a licensee (terminal distributor and drug distributor) 

to notify the Board of any theft or significant loss of dangerous drugs (controlled and non-

controlled prescription drugs) immediately upon discovery of the theft or significant loss. 

This includes dangerous drugs in transit that were either shipped from or to a prescriber, 

terminal distributor, or drug distributor. 

 

IMPORTANT: For laboratories and other licensees that may possess controlled substances 

that are not prescription drugs (i.e. testing standards, controlled substances for dog training, 

etc.) this reporting requirement also applies. 

https://codes.ohio.gov/ohio-administrative-code/rule-4729:5-3-02
https://codes.ohio.gov/ohio-administrative-code/rule-4729:6-3-02
https://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/dea106.aspx
http://www.pharmacy.ohio.gov/reportTL
http://www.pharmacy.ohio.gov/contact.aspx
https://codes.ohio.gov/ohio-administrative-code/rule-4729:5-3-02
https://codes.ohio.gov/ohio-administrative-code/rule-4729:6-3-02


 

In addition, the licensee must also contact local law enforcement and, if the theft or 

significant loss involves controlled substances (and the licensee holds a DEA registration), the 

Drug Enforcement Administration (DEA) immediately upon the discovery of a theft or 

significant loss. More information about DEA notification requirements can be found here: 

https://www.deadiversion.usdoj.gov/21cfr_reports/theft/index.html. 

 

All licensees must comply with this requirement, and such compliance cannot be overridden 

by an internal corporate policy that is contrary to the Board’s notification requirement.  

A corporation that owns/operates multiple licensed sites and wishes to channel theft and loss 

notifications through a central point such as corporate loss prevention, corporate security, or 

other corporate entity may do so, but the licensee must still provide the required immediate 

notification. 

 

Q2) How do I immediately notify the Board of Pharmacy upon discovery of a theft or 

significant loss? 

Theft or significant loss must be reported immediately upon discovery using either of the 

following methods:   

1. Via the Board’s online portal. A guidance document for submitting information 

through the portal is available here: www.pharmacy.ohio.gov/reportTL. (NOTE: While 

not required to use the online portal for immediate notification, the Board strongly 

encourages a licensee to utilize this option). 

-OR- 

2. You may call the Board’s main line (614.466.4143) and ask to speak with the 

Compliance and Enforcement Department or your assigned compliance specialist, 

inspector or agent.  

 

Q3) How does the Board define “upon discovery”? 

The Board of Pharmacy defines “upon discovery” to mean the following: 

1. Upon the reasonable suspicion that a loss has occurred, whether the loss can be 

proven to be an actual theft or significant loss or not, a report shall be made to the 

Board of Pharmacy. 

https://www.deadiversion.usdoj.gov/21cfr_reports/theft/index.html
http://www.pharmacy.ohio.gov/portal
http://www.pharmacy.ohio.gov/reportTL


 

2. In the context of reporting a theft or significant loss, “reasonable suspicion” means 

having more than a “suspicion or hunch,” but having “specific and articulable facts” 

that, when taken together with rational inferences and a combination of particular 

facts, even if each is individually innocuous, would lead a reasonable person to believe 

a theft or significant loss has occurred. 

 

Q4) What is a significant loss? 

It is the responsibility of the licensee to use their professional judgment to take appropriate 

action. Whether a significant loss has occurred depends, in large part, on the licensee’s 

business type and the likelihood of a rational explanation for a particular occurrence. Further, 

the loss of a small quantity of drugs repeated over a period of time may indicate a significant 

problem which must be reported.  

When determining whether a loss is significant, a licensee should consider, among others, the 

following factors: 

1. The actual quantity of dangerous drugs lost in relation to the type of business; 

2. Whether the loss of the dangerous drugs can be associated with access to those drugs 

by specific individuals, or whether the loss can be attributed to unique activities that 

may take place involving the dangerous drugs; 

3. A pattern of losses over a specific time period, whether the losses appear to be 

random, and the results of efforts taken to resolve the losses;  

4. Whether the specific dangerous drugs are likely candidates for diversion; and 

5. Local trends and other indicators of the diversion potential of the missing dangerous 

drugs. 

 

IMPORTANT: The loss of any Schedule I controlled substances and the following controlled 

substance drugs must be treated as a significant loss and reported immediately: 

o Thiafentanil 

o Carfentanil 

o Etorphine hydrochloride 

o Diprenorphine 

 

 



Q5) What are the additional requirements for reporting theft or significant loss of 

dangerous drugs (controlled and non-controlled prescription drugs)? 

In addition to the initial notification requirements, a licensee is required to submit a detailed 

report of the theft or significant loss to the Board using the online portal within thirty days 

following the discovery of such theft or significant loss. This detailed report is similar to the 

form required by DEA (Form 106) and must be submitted using the online portal.   

A guidance document for submitting information through the portal is available here: 

www.pharmacy.ohio.gov/reportTL. 

IMPORTANT: The report must be filed regardless if the dangerous drugs are subsequently 

recovered and/or the responsible parties are identified and action is taken. 

An exemption to the thirty-day reporting timeframe may be obtained upon sufficient cause if 

the report cannot be filed within thirty days. To obtain an exemption, the licensee must 

submit a request to the Board by email (dea106reporting@pharmacy.ohio.gov) that includes 

all the following information: 

• Licensee name and address; 

• License number; 

• Contact person name and phone number; 

• A detailed justification as to why the required information cannot be submitted to the 

Board within the required timeframe; and 

• The requested extension date for submission of the report.  

If a controlled substance is involved and the licensee is a DEA registrant, the DEA must also be 

notified and a DEA Form 106 form must be submitted. More information about DEA 

notification requirements can be found here: 

https://www.deadiversion.usdoj.gov/21cfr_reports/theft/index.html. 

 

Q6) What are the reporting requirements for the theft or loss of drug documents? 

Drug documents include any of the following: 

1. Uncompleted prescription blank(s) used for writing a prescription; 

2. Written prescription order(s) not yet dispensed;  

3. Original prescription order(s) that have been dispensed; or 

4. DEA controlled substance order forms (DEA Form 222). 

https://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/dea106.aspx
https://www.deadiversion.usdoj.gov/21cfr_reports/theft/index.html
http://www.pharmacy.ohio.gov/reportTL
mailto:dea106reporting@pharmacy.ohio.gov
https://www.deadiversion.usdoj.gov/21cfr_reports/theft/index.html
https://www.deadiversion.usdoj.gov/faq/dea222.htm


IMPORTANT: Unlike dangerous drugs, any theft or loss of drug documents must be reported 

to the Board immediately upon discovery. 

For uncompleted prescription blank(s) used for writing a prescription, written prescription 

order(s) not yet dispensed, and original prescription order(s) that have been dispensed: 

A licensee is required to report immediately upon discovery to the Board and law 

enforcement authorities any theft or loss of uncompleted prescription blank(s) used for 

writing a prescription, written prescription order(s) not yet dispensed and original 

prescription order(s) that have been dispensed.   

Theft or loss must be reported to the Board via the online portal. A guidance document for 

submitting information through the portal is available here: 

www.pharmacy.ohio.gov/reportTL.  

NOTE: Unlike dangerous drugs, a licensee is not required to submit a detailed follow-up 

report within thirty days of the initial report of theft or loss of drug documents. 

 

For DEA controlled substance order forms (DEA Form 222): 

A licensee is required to report immediately upon discovery to the Board, local law 

enforcement authorities and the DEA any theft or loss of used or unused DEA 222 Forms. 

Theft or loss must be reported to the Board via the online portal. A guidance document for 

submitting information through the portal is available here: 

www.pharmacy.ohio.gov/reportTL.  

NOTE: Unlike dangerous drugs, a licensee is not required to submit a detailed follow-up 

report within thirty days of the initial report of theft or loss of drug documents. 

For more information on the DEA theft or loss reporting of DEA 222 Forms, visit: 

https://www.deadiversion.usdoj.gov/21cfr/cfr/1305/1305_16.html.  

 

Q7) I am a virtual wholesaler and utilize a third-party logistics provider (3PL) to ship 

drug stock. Which licensee is required to report a theft or significant loss?  

As the facility that physically possesses the drugs, the 3PL would be responsible for filing the 

theft or significant loss report with the Board. 

 

https://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/dea106.aspx
http://www.pharmacy.ohio.gov/reportTL
https://www.pharmacy.ohio.gov/Licensing/dea106.aspx
http://www.pharmacy.ohio.gov/reportTL
https://www.deadiversion.usdoj.gov/21cfr/cfr/1305/1305_16.htm


Q8) What are the requirements for reporting out-of-state theft or losses? 

Theft or significant losses should only be reported by the following:  

1. Licensees physically located in Ohio (regardless of where the drugs are being 

shipped); and  

2. Out-of-state licensees but only for drugs being shipped into the state. 


